Vill du bidra till lägre värmekostnader och mindre miljöpåverkan?

Du som medlem kan bidra till att Bostadsrättsföreningen Viloparken spenderar mindre energi till uppvärmningen av fastigheten och därigenom påverkar miljön i mindre utsträckning.

Styrelsen har nyligen sett över vår värmeeffektivitet och kunnat konstatera att Bostadsrättsföreningen Viloparken redan är ganska energieffektiv. Hur vi beter oss som medlemmar påverkar också kostnadsbilden och vår påverkan på miljön.

Nedan följer några tips som bidrar till att spara energi:

Möblera smart
Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Sätt upp fina gardiner som du kan dra för fönstren under kalla nätter. Se bara till att de inte är för långa, så de hänger för elementen. Om du har persienner, dra ned dem på natten.

Vädra smart
När du behöver vädra – Dra först ned termostaterna på elementen till noll och vädra sedan kort med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.

Täta läckorna
Ofta får du kalla golv om du har otäta fönster. Med tätningslister kan du minska mängden kall luft som kommer in i ditt hem via fönster och dörrar. Se även till att droppande kranar och andra småläckor åtgärdas.

Spara vatten
Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkaret kräver.

Värm smart
Testa med att dra ned temperaturen hemma. Många tycker att det är lagom med 20-21 grader hemma. Kanske behöver du inte ha lika varmt överallt. Dra ned temperaturen i utrymmen där du inte tillbringar mycket tid. Lägre temperatur i sovrummet gör ofta att man sover bättre.

Spara på distans
När du inte är hemma behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ned värmen på elementen när du reser bort en längre tid. Glöm inte handdukstorken om du har sådan.

Spara i köket
Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan. Fläkten suger ut den varma luften. Handdisk görs bäst i diskhon och inte under rinnande vatten.

Spara i badrummet
Fyll tvättmaskinen och tvätta energisnålt.

Stäng om värmen
Se till att portdörren går igen helt när du lämnar huset. Det håller värmen inne och tjuven ute.

Spara energi och bidra till att sänka våra värmekostnader